Kategorier
12stegsprogrammet Kartor Kartritning Träning

På besök i Tresticklan

Varning för video och bildmaterial som kan skapa ett behov av att bege sig till Tresticklan med en karta i handen å det snaraste…

Steg 11 – Bjud med dig några kompisar

Martin hade ett nytt tält. Jag hade en ny karta. Vi förstod att vi behövde testa båda två så vi packade in oss i bilen och drog till Tresticklan i två dagar. Dels för att tälta mitt ute i ingenstans vid en egen liten sjö, vakna upp till ljudet av ingenting. Dels för att springa runt i en fantastiskt fin skog ett par dagar, och testa hur bra kartan fungerade på riktigt.

Summering: Vi blev riktigt nöjda med allt vi testade, utom möjligen kladdkakan som vi lagade på kvällen på triangiaköket.

Vi filmade en del när vi sprang runt. Den korta versionen finns på Instagram. Här kommer den längre, och bredare versionen. En lång film i långfilmsformat så klart. Inget för dom som har 15 sekunders attention span. Välj att se den på YouTube om du vill kunna ställa in bästa upplösningen.

Kartan

Kartan i sig är beskriven på en annan sida, där kan man även ladda ner filer för att skriva ut själv.

Jag blev positivt överraskad över hur bra kartan fungerade. Det var få ställen där vi kunde peka på direkta fel med kurvbilden. Visst, en riktig kartritare hade fått till detaljer med mossar mm på ett bättre sätt, så är det alltid. Men det gick utan vidare att springa ett bra orienteringspass eller två på kartan. I norr är det mer stora höjder, lite mjukare kurvbild. I söder är det mer branter och mer dramatisk kurvbild. Vi körde därför ett långdistanspass upp mot norra delen av kartan, och ett medeldistanspass från mitten och söderut.

Jag hade även med mig min externa gps och kartan i telefonen så vi kunde kontrollera och lägga till detaljer direkt.

Favoritsträcka – i syd-nordlig riktning

Ca fyra km långsträcka längs med höjderna.

Höjdåsarna sträcker sig genom hela området i näst intill nord/sydlig riktning. Springer man åt norr eller söder kan man hålla sig länge på en ås utan att klättra för mycket. I öst/västlig riktning får man vara beredd på klättring, branter och mossar. Man får helt enkelt välja hur snäll man vill vara mot sig själv när man lägger banan.

Det sägs att en video säger mer än 1000 ord. Så här får ni hänga med på en bit av sträckan ovan. Skall du bara se en video från YouTube idag och inte orkar se hela filmen ovan med alla klipp – då har du den här.

Tips och banor

Det finns även en del andra som varit och sprungit i parken. Albin Ridefelts träning på kartan från juli finns exempelvis i hans digitala kartpärm. En aning tuffare banläggning än vad vi körde med.

På Livelox kan man se både långdistansen från dag 1 och medeldistansen från dag 2. Skriv inte ut banorna därifrån bara. Karttrycket blir inte alls bra på denna stora karta. Ladda hellre ner riktiga kartan och skriv ut. Ett visst mått av sightseeing-banläggning kan man se på långdistansen.

Det mest njutbara var de områden där man ser gula fläckar på kartan uppe på höjdpartier. De är ofta lättast att komma fram på. De är de som jag av någon anledning filmade mest av på vår tur. Vill man bara ta en dagstur så går det ju att vandra/springa in till bron och springa norrut direkt därifrån. Kopiera gärna vår långsträcka mellan 3:an och 4:an. Utsikten uppe vid Styggetjärnen rekommenderar vi helt klart.

Bilder från skogen

Och så till slut lite fler av bilderna från dagarna i skogen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s