
Här kommer min steg för stegbeskrivning för hur man kan göra en egen automatgenererad karta. Jag fyller på beskrivningar för varje steg under sommaren så börja med steg ett och häng med så långt du vill eller hinner. Jag har börjat med att skriva rubriker och kortfattat förklarat vad de handlar om, och så fyller jag på med länkar och beskrivningar allt eftersom. Som exempelprojekt tänker jag använda Stora Amundön i Göteborgs sydvästra utkanter. Ett litet område, men populärt för utflykter, och senaste riktiga orienteringskarta som jag hittar är ritad 1984.
Scopet för denna guiden är att göra en karta för orientering, i Sverige, baserat på gratis data som nya Laserdata Skog, terrängkartan från Lantmäteriet och open streetmap.
Steg 1 – 3 – De grundläggande delarna
1. Kom på ett bra projekt och fundera på vad du ska använda kartan till
En automatgenererad karta tar för mig allt mellan en timme i arbetstid för enklaste varianten till många veckor för de som jag vill använda mer långsiktigt. I denna artikeln kommer jag ge lite exempel på vad man kan få ut och hur mycket bättre kan bli genom att jobba lite mer på kartan.
2. Laserdata – skapa kurvor
Från laserdata kan du få fram höjdkurvor, branter, punkthöjder, gropar, gult och grönt. Jag använder kartapullautin men det finns även andra alternativ. Detta steg är ett av de längre, men även det som skapar hjärtat i orienteringskartan – kurvbilden.
3. Planbild från terrängkartan och open streetmap
Vägar, stigar, havet, hus mm går att plocka in på din karta från tjänster som terrängkartan och open streetmap. På det sättet kan man få in en grundläggande planbild på kartan.
Steg 4 – 12 – De mer specialiserade delarna
4. Förbättra branterna med hjälp av Kinnebergsmetoden
Jag brukar alltid vilja göra branterna snyggare/enklare än kartapullautin. En klubbkompis som är duktig på mer saker än att springa orientering hjälpte mig att lösa hur jag skall göra – vilket är beskrivet på inlägget om Kinneberg-metoden.
Strax kommer även steg 5-12. Men de är inte riktigt klara ännu…
5. Gör gult och grönt till editerbara objekt
Vill man ändra något på de gula eller gröna partierna behöver man göra dem till objekt i ocad istället för bakgrund.
6. Importera andra datakällor
Fornsök och skogsavverkningar är exempel på data som kan förbättra din karta.
7. Använd ortofoto
Med hjälp av flyg eller satelitfoto kan man ibland se saker som man vill lägga till på kartan.
8. Kolla gamla kartor eller annat kartmaterial
Finns det äldre orienteringskartor över området som man kan titta på, eller annat kartmaterial?
9. Reka på plats
Reka på plats kan för mig vara allt från att ta en utflykt just för att förbättra kartan till att man under ett träningspass hittar saker man vill justera.
10. Dela med dig av kartan
Klart du skall dela med dig av din skapelse, så kan fler ha roligt av det.
11. Bjud med dig kompisar
Fråga några kompisar om de skall hänga med, eller fixa en träning för klubben. Tänk dock på att det är lika viktigt som med vanliga orienteringskartor att följa direktiv om markägarkontakter, respekt för djurliv och allemansrätten.
12. Börja drömma om nästa projekt
Det finns massa roliga saker man kan göra, plocka ut en del av förra kartprojektet och göra specialkarta i annan skala? Rita ett nytt område? Eller göra en karta över en nationalpark eller naturreservat, bara för att man kan…