Kategorier
Kartor

Laserkarta Göteborg

I julas började jag experimentera med att göra större laserkartor med hjälp av de metoder jag arbetat fram tidigare. Grundverktyg är fortfarande karttapullautin och ocad för kartframställning. När ocad släppte inbyggt stöd för att exportera kartor i det webvänliga leafletjs så började jag testa hur långt man på enkelt sätt kunde få stora kartor från ocad ut på weben på optimalt sätt. Kartorna på mapant.fi och mapant.no är byggda på samma sätt med leaflet som använder sig av kart-tiles som laddas in i rätt upplösning beroende på hur inzoomad man är. Jag har även haft god hjälp av Per Liedman med att förstå leafletjs och även jobbat med hans https://github.com/perliedman/ocad2tiles som är extremt lovande litet verktyg som konverterar ocad till leaflet tiles väldigt snabbt.

Laserkartan över Göteborg som finns på gokartor.se/gbg.html är i kort uppbygd av en grundkarta som sträcker sig från i norr Kungälv till Kungsbacka i söder och från havet i väster till Lerum i öster. Denna grundkarta är inte bearbetad mer än det automatiserade arbetsflödena jag använder. Det finns i dagsläget exempelvis stigar från flera olika datakällor och jag har därför gjort stigar från lantmäteri och gbg stad i svart, open streetmap i rött och trailforks i orange. En av de roliga sakerna med detta sätt att göra stora laserkartor är att hela området finns kvar i ocad-format. Så det är enkelt att plocka upp ett delområde, jobbas vidare med det och förfina en mindre yta.

Ovanpå grundkartan ligger ett par kartutsnitt som jag jobbat lite mer med. Södra Skärgården, StoraAmundön, Rörö och Lilleby. Det går att tända och släcka dessa lager i kontrollpanelen uppe till höger. Snart kommer även Norra Skärgården som lite mer bearbetad karta.

Det är så häftigt att titta på kartans olika delar och inse hur olika naturen är på de olika sidorna om staden. Ute i havsbandet med en nästan helt gul kartbild över Klåverön med sina klippor, brantraderna som finns på varje liten kartruta i havsbandet till storskogen i de östra delarna som upp mot Mjörn där man knappt hittar en brant. Det finns många fina skogspartier runt Göteborg att utforska.

Användande av kartan

Kartorna på Stefans OL-sida och gokartor.se är fria att använda för privatpersoner om man alltid återger var de kommer ifrån. För klubbar och organisationer som vill använda det för att planera framtida kartprojekt, samarbeta kring kartframtagande eller använda som bas för exempelvis Hitta ut, Naturpasset eller liknande – kontakta mig för att diskutera hur vi gör detta på bästa sätt. Samma sak gäller företag eller organisationer dom vill använda denna resursen – läs mer på sidan om licensinformationen på https://gokartor.se/licens.html.

Kommer det mer?

Klart det gör 😉

När tid finns så lägger jag upp fler lager med kartor som jag gjort. Det finns även ett annat område som är färdiggjort som jag kan lägga upp snart.

Jag skulle gärna även få till en exportfuntion som man från kartan kan få en bildexport i bra upplösning för ett träningspass. Om någon vill hjälpa till att lösa det eller kommer på andra funktioner så får ni gärna höra av er.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s