Kategorier
Kartritning

Göteborgs södra skärgård

Fria laserdata skog äntligen släppt i Göteborgsområdet!

Foto från Vinga från https://www.goteborg.com/vinga/
Vinga

Uppdatering 2020-05-02: Nu finns en egen kartsida som beskriver kartorna, har utdrag över flera öar mm.

Ett område jag varit sugen på att generera karta över är Södra Skärgården – ett typiskt kartområde som det inte är troligt att en professionell kartritare kommer kunna lägga tid på att göra en riktigt tävlingskarta men som man gärna skulle vilja orientera i. Brännö, Vinga, Styrsö mm.

Lantmäteriets ”laserdata skog” har precis släppts för Göteborgs södra delar. Produkten ”Laserdata skog” har den trevliga featuren att den är gratis, och att vi som allmänhet kan göra olika alster och dela fritt med oss. Så det första jag gjorde efter att laddat ner datan var att sätta igång en batchkörning över södra skärgården.

Målet var att göra en kartfil över hela området från Vinga i norr till Tistlarna i söder. En hel del vatten men totalt ca 17 x 15 km kartblad.

Första behandlingen av laserdatan har gjorts med 2,5 meters ekvidistans. Datan till planbilden i kartan kommer från openstreetmap, fornsök och i vissa delar fastighetskartan och/eller kommundata som köpts in till olika projekt.

19000 x 22500 pixlar kartfil över hela kartområdet – klicka på bilden för bättre upplösning.

En katalog med kartfiler; OCAD-fil över hela området samt ett par exporterade bild-filer finns på https://drive.google.com/open?id=1YzOwziwUp2dndQwbwkNFxNPHstNk7xL6

Hjälp gärna till att förbättra kartorna. Säg till om du har idéer eller om du varit ute på plats och sett saker som borde ändras.

Om du aldrig sprungit på laserkarta förut – tänk på att det inte är exakt på samma sätt som en professionellt ritad karta. Stigar etc kan vara ungefärliga. Ibland tolkar karttapullautin laserdatan på fel sätt och gör en höjd istället för tätskog – eller tvärtom.

I den form kartan har just nu så är det mycket branter och kurvor bitvis. Jag skall göra en körning till med 5 m ekvidistans och större tröskel för branterna. När det är klart lägger jag upp båda varianterna för användning.

Säg gärna till om ni använder kartan, lägg upp i Livelox, Omaps etc!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s