Kategorier
Kartritning

Sprintkartor för skolor – sonens första färdiga karta

2017 var min son Tage magsjuk under våren efter vår resa till Sri Lanka. Tre träningar sammanlagt från februarilovet till sommaren gjorde att det inte blev så mycket orientering. En uppmärksam klubbkompis Henrik Eliasson introducerade då Tage till idén att rita sprintkartor över skolor. Både som ett sätt att hjälpa skolor men även för att han skulle fortsätta med orienteringen och ha en koppling till det. Uppstarten skrev jag lite om för två år sedan.

Hur gick det sedan då?

Förbaskat bra, skulle jag vilja säga själv. Kartan ovan är ritad av Tage när han var 14 år, lite slutförande när han var 15. Förebild är Haldens skolkartprojekt och jag fick hjälp av dem och Håkan Öhlund med mallkartor med skolgårdsspecifika karttecken.

Skolan fick sin karta under läsåret 2018/2019 och körde orienteringsundervisning på den under våren 2019 för årskurserna upp till 6. En nöjd lillasyster fick äntligen springa orientering på sin skola på något annat än en kopierad svartvit satellitbild – som var det material som använts tidigare. Två nöjda idrottslärare gick igång så mycket så de köpte in kontroller och material till skolan.

I sommar började Tage rita på ett annat område i Göteborg där tanken är att binda ihop ett större område med sprintkartor. Första jobbet är gjort med att automatisera kommunens grunddata så att det kan importeras till OCAD och göras om till sprintnorm. På det sättet sparas mycket tid och man kan lätt gå över stora områden. Sen tar det fortfarande tid att exempelvis fylla ytor som vägar och tomtmark. Men man kommer väldigt långt väldigt snabbt med de automatiska konverteringarna.

En hel del diskussioner har jag haft med de som engagerat sig i kartritningsfrågor under längre tid än jag gjort. Det verkar inte helt ok i kartritarkretsar att göra kartor på det här sättet? Men jag kan inte förstå varför det är bättre att låta barnen på skolor hellre springa på svartvita satelitfoton än en sprintarna av formatet och kvalitén ovan? Jag hade gärna sett ett projekt där vi engagerade massa ungdomar som är sugna på att rita kartor, ge dem rätt förutsättningar och så kan vi se till så alla skolor i Göteborg har en sprintkarta över sitt skolområde innan nästa vår är kommen. Det hade väl inte varit så tokigt?

Annons

2 svar på ”Sprintkartor för skolor – sonens första färdiga karta”

Mycket bra! Jag gillar!

Hoppas jag hittar mer info om ”Första jobbet är gjort med att automatisera kommunens grunddata så att det kan importeras till OCAD och göras om till sprintnorm.” på din sajt.

Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s