Kategorier
12stegsprogrammet Kartritning Träning

På besök på Sandhammren

Som Furuboda fast på stereoider – lägre höjder, fler kurvor, lite tätare och nästan utan stigar.

På förekommen anledning vill jag hälsa från Ystads OK att inga klubbar eller grupper av orienterare får planera eller genomföra träningar i området kring Sandhammaren utan att frågat Ystads OK om lov.

Detta är speciellt viktigt i området kring Sandhammaren för att hålla bra relationer med markägare så vi i framtiden skall kunna få njuta av orienteringstävlingar på en riktig karta gjord över området.

Terrängen

Jag har alltid älskat terrängen söder om Åhus. Som uppvuxen i Skåne så var det en av de optimala utmaningarna. Ruskigt snabbt om man hade fart i benen men krav på ständig kartkontakt i de mer komplexa områdena. Efter hand, när man knäckt koden, så är det inte lika mycket utmaning, fast lite roligt är det att springa tävlingar där med många tillresta som fortfarande inte lärt sig helt hur man skall göra. Då finns det chans till oförtjänt bra placeringar 😉 Men det som fortfarande finns kvar är naturupplevelsen, tallskogen, sandfällorna, de mjuka underlaget, kullarna, groparna och havet. Det tror jag aldrig att jag kommer tröttna på.

När jag kommer ut i skogen vid Sandhammaren är det uppenbart att folk inte rör sig i skogen på samma sätt som söder om Åhus, vid Furuboda/Friseboda. Det är i grunden samma typ av natur – tallskog med sandig mark under. Här finns det dock den extra kryddan med partier av ekskog, eller som det kallas ekkrattskog, som betyder att ekarna är låga, kryper längs med marken och skapar ibland buskar och täcken med ek på marken. Det är som Furuboda, fast på steroider. Lägre höjder, fler kurvor, lite tätare och nästan utan stigar. Så himla fint, och så jädrans svårt. Det är krav på ännu mer kartkontakt för det går knappt att förenkla och studsa mellan stora höjdpartier. De finns nästan inte. Vissa distinkta gula områden förenklar. Men sen gäller det att vara på det igen. Leendet är närvarande direkt när jag kör in i skogsområdet. Och det växer sig bara större och större under löpturen.

Kartan

Jag har sett eller hört talas om minst fyra olika laserkartor över området sedan tidigare. Jag kan inte minnas att jag själv sprungit i området trots att jag bott många år i Skåne. I gamla protokoll hittar jag planer för att man skulle arrangera SM i området 2019. Men det blev ju uppenbarligen inte av. Om det finns planer på en riktig karta över området, så tänkte jag att jag inte skall lägga mer energi på en laserkarta än att jag kan få en njutningsbar runda i området, ingen rekning och förbättring av kartan på sikt – bara en produkt från datorn på så bra sätt det går, och så får man ha det i bakhuvudet när man springer. Precis som mapant i Finland och Norge inte konkurrerar med en riktigt ritad karta tänker jag att mina laserkartor inte på något sätt skulle förstöra för någon som i framtiden skulle rita en riktig karta.

På denna karta krävdes det lite mer tillvänjning än på några andra ställen jag gjort laserkartor. Tresticklan funkade väldigt bra som det var, kanske att terrängen där var mer tacksam med stora höjder. Här fick jag kämpa lite mer för att komma in i flytet. Men sen var det ren och skär njutning. Att springa på laserkarta i denna terräng är inget man slänger ut en orienteringsnybörjare på, det kräver sin orienterare och även ett stort mått fantasi och snabb inlärning av att hitta nycklarna till vad man kan läsa på. Har man inget AI inbyggt i hjärnan så får man köra RI – real intelligence istället.

Första versionen gjorde jag med 5 meters ekvidistans. Några kompisar provsprang den under sommarsemestern. Jag valde sedan att göra om den med 2,5 m ekvidistans, precis som Furubodakartan. Vilket ger kartan, och kartläsningen, en annan karaktär. Det skulle vara kul att jämföra på plats med båda varianterna.

Orienteringsvärdet

En sak som tilltalar mig är att området är relativt stort med fin orienteringsterräng. På båda sidor om Sandhammarens fyrstation finns det tekniskt krävande terräng i ca fyra kilometer i vardera riktning. Det gör att man kan få till bra längd på banor utan att behöva snurra runt i samma område. Jag skulle lätt kunna se att man kan köra värdetävling i detta området. Medeldistans eller ett natt-sm hade varit grymt utslagsgivande. Även stafett-sm tror jag hade kunnat bjuda på många omkastningar med fina gafflingar i den småkuperade terrängen.

Filmtajm

Här är en tre minuter filmsekvenser från min orienteringsbana jag sprang i september 2020. Se till så ni väljer HD-kvalitet på YouTube så det blir så bra som möjligt.

Bilder

Om ni åker dit – tänk som vanligt på att kolla upp vad som gäller för naturreservat och skogsområden och följ allemansrätten. Och framförallt – njut!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s