Kategorier
12stegsprogrammet Kartritning

Steg 2. Laserdata – skapa kurvor

Från laserdatan kan man få ut bra höjdkurvor och även branter, gropar och punkthöjder. Dessutom det gula och gröna på kartan. Det finns många inställningar man kan justera för att optimera för olika terränger. Men bäst är att börja med minimala ändringar från standardinställning och se hur det blir.

Detta steget är det mest komplicerade av de grundläggande stegen. Så räkna med lite tid vid datorn första gången du gör detta.

Detta är en del av en artikelserie om 12stegsprogrammet för mappers anonymous.

Del 1 – hämta laserdata

I denna guide använder jag produkten Laserdata Skog från Lantmäteriet. Den är fri att ladda ner och använda och man får publicera de produkter man gör. I filmen nedan går jag igenom hur det går till att hitta rätt laserdatafiler och sedan ladda ner dem.

I filmen nämner jag Laserdata Skog som man hittar på https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/geodataprodukter/produktlista/laserdata-skog/

Lantmäteriets geolex-sida: https://geolex.etjanster.lantmateriet.se/

Del 2- Generera höjdkurvor mm

Jag använder mig av programmet kartapullautin för att generera höjdkurvor mm, det går bara att köra på windows, ladda ner filerna från länken ovan. Jag har tidigare gjort en artikel om hur man lättast arbetar med kartapullautin. I kort så:

  • tar du dina laserfiler
  • lägger i rätt mapp
  • startar kartapullatin
  • gör något annat ett par timmar
  • färdigt.

De fyra laserfilerna jag behövde behandla tog ca tre timmar på min windows-platta med en i5:a på 1,5 GHz som kan köra fyra parallella processorer. Oftast sätter jag på en körning på kvällen innan man ska gå och lägga sig och så är det klart på morgonen.

Kartapullautin när det genererar kurvor mm

På sidan som är länkad ovan hittar ni även mina inställningar som jag kör i kartapullautin om ni vill ladda ner och testa det.

Ska du köra många filer så kan det vara bra att köra en fil först och se så det ser bra ut. Annars är det bara att köra igång en batch-körning med alla filer direkt.

Som sagt – denna del av processen är beskriven i en separat artikel, så jag beskriver inte det ännu en gång här.

Del 3 – Spana på resultatet

Så, nu har vi vektor-filer – dxf filer – som man vill ha när man gör kartan i ocad eller open mapper. Men vi har även fått en försmak på hur kartan kan bli – och på ett sett, version 1 av kartan, den enklast möjliga med utdata från kartapullautin. Bilden nedan är en beskuren del av filen merged_depr.png som nu ska finnas i din kartapullautin-mapp. Eller i din projektmapp om du varit duktig och kopierat ut-datan till en bättre mapp för fortsatt arbete.

Jag har valt bort identifiering av vatten mm i kartapullautin. Så i denna fasen så ser vatten ut som öppen mark. Men även om det är ett litet kartområde så syns det att det är en blandning av klippor, skog, en hel del branter etc. Det ser lovande ut!

Del 4 – importera filerna till kartritningsprogrammet

Dxf-filerna man får ut från kartapullautin importerar man in i ocad, eller open mapper om man använder det. Min guide är gjord med ocad i första hand, men vissa moment har jag även dokumenterat för open mapper. Kolla exempelvis på andra filmen på posten om ”Att klippa terrängkartan i qgis” så får du bra tips om hur det fungerar att importera data i oom.

Så, börja med att öppna kartfilen som du skapade i steg 1. Redan georeffererad i Swereff 99 TM och över rätt område, och med specialkarttecken som behövs.

Jag har även filmat 14 minuter av mitt liv så ni kan se hur det ser ut när jag plockar in kurvorna för Stora Amundön nedan.

För er som föredrar text och bilder för/Följ sedan guiden för hur man importerar kartapullautins filer in i ocad.

Så, nu har du skapat grunden i din karta, som du även kan editera och förfina i.o.m. att du importerat vektor-objekten för kurvorna.

Resultat efter steg 2

I nästa steg tittar vi på hur man får in planbildsobjekt som stigar, vatten, bebyggelse mm med hjälp av information från terrängkartan, men även open streetmap. Det blir Steg 3 i 12-stegsprogrammet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s