Orienteringskartor gjorda med laserdata, terräng eller fastighetskartan och andra datakällor.


Bakgrund

Senaste året har jag stött på kartor för orientering som är gjorda med hjälp av grunddata från Lantmäteriets höjdmodell efter att de laserscannat Sveriges yta, samt med hjälp av fastighetskartan. Dessa orienteringskartor blir riktigt bra om man tex vill:

  1. Ha grundmaterial för ny karta
  2. Träna orientering i ett område som inte är karterat
  3. Kolla efter potentiella nya områden att kartera
  4. Rita en karta över sitt närområde så att jag själv och mina barn kan träna orientering hemifrån på en nyare karta än den från 1985 som finns över området.

Av alternativen ovan var det #4 som fick mig att kolla närmare på hur man går till väga. Men det öppnade även möjligheter för andra små projekt.

Mycket hjälp har jag fått av olika personers små guider på nätet. Några saker har jag fått klura ut själv. Här tänkte jag samla mina erfarenheter, workflows och olösta saker. Har jag tur kan jag hjälpa någon annan, och kanske få hjälp tillbaka för att lösa mina problem.

För varje omgång jag sätter igång och jobbar med kartframställning genom automatgenerering från olika datakällor kommer jag på nya arbetssätt, eller saker jag skulle vilja lösa.

12-stegsprogrammet

2020 plockade jag upp hobbykartritandet igen. Mycket pga att Lantmäteriet släppte nya Laserdata skog i område nära oss. Kartan över södra skärgården kom till och många började fråga hur jag gör kartor – så jag bestämde mig för att skriva ned och visa steg för steg så enkelt som möjligt vilka steg jag gör. Så vill du ha en enkel process att följa – kolla på sidan för 12-stegsprogrammet och följ de olika stegen och gör din egen karta. Man klarar sig på de tre första för att få ut en karta, så alla 12 är inte nödvändiga.

Bra guider andra skrivit

Jag började med Joakim Svensks guide som finns att läsa på: http://goo.gl/g6fvqm – (det verkar som Joakims guide har försvunnit från där jag hittade den…)

Den är så bra som start så jag behöver inte skriva en egen här.

Jonas Gustafsson har hade skrivit en liknande på https://jonas106.wordpress.com/2012/11/12/sa-anvander-man-karttapullautin/ (är också borttagen?)

Greg Wilson har skrivit många bra guider om hur man jobbar med LIDAR-data och gratisverktyg för kartritning: https://medium.com/@somegreg/orienteering-mapping-with-lidar-smartphones-and-free-tools-285a5ee058a

Egna guider och workflows

Jag listar mina egna lösningar och workflows på en annan sida. Där finns fler rubriker idag än färdigskrivna workflows. Även en del arbetsflöden som jag inte löst, som kanske någon annan har lösningar på?

Program

Man behöver lite olika program för att rita sina kartor med. De jag använder finns beskrivna på sidan för olika datorprogram.

Mina kartprojekt

De flesta kartprojekten är på områden nära där vi bor på västra Hisingen i Göteborgs nordvästra delar. Skolkartor har vi precis börjat rita tillsammans jag och min son. Några semesterkartprojekt har jag också gjort. Mer om projekten under en egen sida.

Annons