Kategorier
Kartritning

Reka med georefad karta i smartphonen – lyckat test av Avenza Maps

Den korta versionen av artikeln:

Problemställning: Hur kan jag få med mig kartan jag jobbar med på ett enkelt sätt i smartphonen (iPhone i mitt fall) så jag kan kolla den samtidigt som jag tränar?

Svar: Genom att exportera min karta som en georefererad tiff-bild och importera den i programmet Avenza Maps på min telefon.

Den lite längre versionen av artikeln:

När jag läser hur ”riktiga kartritare” gör inser jag att min egen rubricering av mig själv som hobbykartritare passar rätt bra. Jag har inte ambitionen av att göra perfekta kartor, utan snarare driven av frågan ”hur bra kartor kan jag göra med minsta möjliga insats”. Jag försöker tex kombinera träningspass med rekognosering, använder gärna gps-spår från Garmin-klockan som hjälp för att komplettera stigar, stenmurar etc.

Här är en post om ett verktyg som jag testade häromdagen, och som verkar väldigt lovande, iallafall för mig som hobbykartritare med lagom ambitioner 😉

Skärmavbild 2017-08-06 kl. 11.48.24Förutsättnignar: När jag provsprang min karta på västra Hisingen för ett par veckor sedan kom jag igenom ett område som jag tänkte skulle vara kul att både köra MTB med barnen i – fin storskog och stigar i olika storlek och underlag men även lämpligt för orienteringsträning framöver för barnen med fina höjder men ändå lite ledstänger däremellan. Jag kollade efteråt på Strava och hittade många som kört MTB genom området. Jag exporterade gpx-rutter från Strava, la in dem på min karta och såg att de inte alltid stämde med fastighetskartans stigar eller openstreetmaps.org’s stigar. I vissa fall var de inte synkade i sidled, i vissa fall var det stråk som MTB-cyklisterna hade kört på som inte fanns med på min karta. Jag behövde helt enkelt ut och kolla och bilda mig en egen uppfattning. Dessutom har dottern precis önskat sig och fått en ny cykel, av MTB-typ. Så jag ”var tvungen” att ut och reka lite så att hon skulle få trevlig cykling framöver också.

När jag importerar Strava-rutter på min karta brukar jag lägga in dem med ett karttecken med banpåtrycksfärg. Ibland utnyttjar jag karttecken för gräns eller liknande men gör dem mycket tunnare. 0.15 eller tom 0.05 beroende på hur många rutter jag har. Då kan det tex se ut så här:

Skärmavbild 2017-08-06 kl. 11.55.57.png

Efter en snabb googling hittade jag en gammal artikel från OCAD om hur man får över deras kartor till en smartphone, och på det sätt hittade jag även appen Avenza Maps. Läs den artikeln så behöver jag inte beskriva hur du skall göra. Men i kort är det:

  1. Kolla så din karta är korrekt georefererad
  2. Exportera till tif – med worldfil
  3. Spara på Dropbox
  4. Importera till Avenza maps
  5. Färdigt för rekognosering

När du befinner dig på kartan och har igång appen så syns din position som en blå prick. Du kan i appen spela in din gps-rutt, men även lägga till markörer. Dessa markörer kan namnges, och man kan även lägga med foton vid markörerna. Bilden nedan är en skärmdump från mitt första test.

img_7899

Väl hemma kan man exportera sina markörer, linjer och vad man valt att göra till olika format. Jag valde GPX-format, som sparades till min dropbox. I OCAD kunde jag sedan importera dessa och få in dem rakt in i kartan. Till detta kompletterade jag med mitt eget GPX-spår på Garmin-klockan som jag hade på under passet. Och så kunde jag justera stigar, komplettera med de som jag kört upp själv och även lägga till små sjöar, stenmurar och annat jag sett under turen. Ett steg närmre en bättre karta!

Just denna tur gjorde jag på MTB, med min telefon fastsatt på styret framför mig med hjälp av min Quad Lock-telefonhållare. Då kunde jag även följa de tidigare MTB-spåren som jag laddat ner från Strava. Smidigt sätt att lista ut var andra cyklat tidigare.

Skärmavbild 2017-08-06 kl. 12.12.13

Förutom att använda detta till kartrekning så insåg jag att detta måste ju vara ett perfekt sätt att kunna få ut vanligt folk med en orienteringskarta i handen. Jag skulle gärna se att de kartor jag fixar kan spridas så cyklister, svampplockare, folk på promenad etc kan våga sig ut på nya rundor. Om de då kan få in en karta i iPhone, och få den att visa var på kartan de är så tror jag det skulle få fler att våga ta en orienteringskarta i handen. Vem vet, det kanske kan få dem att till slut våga orientera utan telefon i handen också så småningom 🙂

 

 

 

 

Annons

7 svar på ”Reka med georefad karta i smartphonen – lyckat test av Avenza Maps”

Fråga: Hur får du tiff-filen georefererad i avenza? Har både tiff-fil med tillhörande tfw fil. Men när jag laddar upp så tar den endast tiff-filen och kartan blir ej georefererad. Hur gjorde du lite mer exakt?

Gilla

Hej Gustav,
Jag måste gå tillbaka och göra steg för steg igen för att kunna beskriva. Men jag mins det som att jag exporterade från OCAD, med world-fil. Precis som du skriver. Jag la sedan dessa i en mapp på min dropbox, och från Avenza öppnade jag filen på telefonen från dropbox. Då kom world-filen med.

Men som sagt, jag måste dubbelkolla det igen. Så jag återkommer,

Gilla

Svara

Toppen! Tack så mycket! Fick det inte att fungera med world-fil men har för mig att jag läst någonstans att det skall vara ex en geotif som har georefereringen inbäddad. Och om man skulle köra med world-fil så skulle den kompletteras med en prj-fil . Denna följer inte med från OOM men möjligtvis så kanske den filen är inbäddad i world-fil filen när man exporterar från OCAD? Jaja, vi får se 👍

Gilla

Hejsan!
Tack för många bra guider! Just det här lyckades jag dock inte med. Jag har inte tillgång till OCAD, utan kör Open Orienteering Mapper. Likt Gustav så exporterar jag tif och tfw. Avenza tar bara emot tif-filen, och säger att den inte är georefererad. tfw-filen vill den inte läsa in.Har även provat att lägga bpda i en gemensam zip-fil och läsa in i avenza, men det fungerade inte heller. Har du några bra tips på hur man lyckas?

Gilla

Hej, finns flera varianter att testa. Spara om TIFF filen (med tfw dvs world filen i samma mapp) i gratis programmet QGIS till en s k GeoTIFF eller testa att ”tilldela projektion”. Om det är SWEREF 99 TM så heter projektionen officiellt EPSG:3006. Det är lite lurigt men finns olika QGIS manualer på nätet.
Testa sen att öppna i Avenza, t.ex. via Dropbox. Då blir den geografiska projektionen som Avenza läser inbäddad i TIFF filen.

Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s