Kategorier
Kartritning

Rita orienteringskarta för semestern, Del 1 – Spanien-caset

Det här projektet kan vara intressant om du:

 1. Ska på semester någon stans och det inte finns en orienteringskarta i närheten.
 2. Du tycker det är roligt med kartor.
 3. Du vill lära dig lite tips som även kan hjälpa till att rita kartor på hemmaplan.
 4. Du har ett stort behov av prokrastinering och behöver ett kul projekt att jobba med.

Det är inte en guide till:

 1. Hur du gör en perfekt orienteringskarta.

Jag har gjort vad jag kallar semesterorienteringskartor ett par gånger de senaste halvåret. Första gången var när vi skulle till Sri Lanka och jag bara hittade en sprintkarta som PWT gjort inför en resa men jag ville kunna träna lite med karta i handen på fler ställen under den resan. Hur de kartorna gjordes får jag skriva om separat då det skiljde sig rätt rejält med höjdkurvframställningen.

I denna artikel tänkte jag visa hur man kan ta fram en karta i Spanien. Det som gör det extra intressant med Spanien, förutom att många Svenskar åker dit på semester, är att de släppt massa data fritt som kan användas vid kartframställning. Framförallt kan man ladda ner laserdata – LIDAR och på så sätt få fram höjdkurvor mm.

Som komplement till det använder jag information från openstreetmap.org, kallat osm nedan, för att få vägar, hus mm. Dessa två datakällor är de primära jag använder, och kan kompletteras med tex stigsystem via Stravas data.

Området jag visar här är över Mallorcas nordöstra spets. Där ligger en halvö ut i Medelhavet med en fyr vid Cap de Formentor längst ute. Magiskt vacker cykeltur som många besökt. Kommer jag använda denna karta för att springa orientering på? Knappast troligt, vilket ni nog förstår när ni ser resultatet. Men terrängen är ju spektakulär och kul att använda som testobjekt 😉

Jag har delat upp detaljbeskrivningarna i ett par undersidor då dessa procedurer kan återanvändas för annat. Men så här är mitt arbetsflöde:

 1. Exportera osm-data och gör om till karttecken i OCAD (funkar även i open orientering mapper)
 2. Ladda ner laserdatan från Spanska sidan
 3. Kör Kartapullautin för att generera vegetation och höjdkurvor.
 4. Lägg ihop Kartapullautins resultat och osm-datan.
 5. Ladda ner gpx-rutter från Strava och använd för att komplettera stigar. [Beskrivning kommer i separat post]
 6. Resultatet – ser ni nedan
 7. Dela med dig av din karta – se nedan.

Resultatet

Här är kartan så som den blev över området ovan. Skalan jag valde var 1:15 000 och ekvidistans 5 meter.

cap_de_formentor-150.jpg

Kartan i högre upplösning finns just nu i 150 dip, eller 300 dpi, om ni vill öppna upp en större bild och kolla närmare.

Om du vill se hur naturen ser ut så kan du kolla här för lite bilder över området.

Uppdatering 2020-07-24: Ny kartsida för Cap de Formentor finns nu publicerad.

Dela med dig av din karta

Det bästa stället jag kan komma på att lägga upp kartan på, förutom här, är omaps.worldofo.com 3drerun.worldofo.com/. Har ni några andra tips får ni säga till! Lättast sätt, om man inte kör en träning där och lägger upp via quickroute, är att lägga upp det via 3drerun.worldofo.com/upload.php?t=mapwithoutroute. Tyvärr tar de bara 2 Mb kart-filer just nu så denna karta går inte att ladda upp om jag inte exporterar den i väldigt låg upplösning.

Bättre lösning någon?

Nästa steg

Nästa semesterkartprojekt att beskriva får bli kartorna jag gjorde på Sri Lanka. Där hade jag inte laserdata utan använde satellitfoton från NASA som bas för höjdkurvorna. Det funkade också rätt bra…

Annons

Ett svar på ”Rita orienteringskarta för semestern, Del 1 – Spanien-caset”

[…] Just nu håller Karttapullautin på att rendera höjdkurvor för nordöstra halvön på Mallorca där Cap Fermentor ligger. Mest för att det är ett så coolt område som vi cyklade till förra sommaren. Tveksam till om det blir någon orienteringsträning där i sommar men naturen är spektakulär och jag vill testa vad jag kan få till med LIDAR-datan som är fri i Spanien och Open Street Map. (Just nu var när jag skrev om det för ett par år sedan –   Mer om hur det gick och kartor kan ses här.) […]

Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s