Kategorier
Kartritning

Att lägga in Kartappullautin-output i en karta

I en tidigare post skrev jag om hur man kan använda Karttapullautin för att generera höjdkurvor, punkthöjder etc för att göra en orienteringskarta. Nästa steg är att få in dem i en karta i ett kartritningsprogram. Jag använder mest OCAD 12 så jag utgår från det vid min beskrivning. Det går att göra på liknande sätt med open orientering mapper. Jag förutsätter att ni läst artikeln om Karttapullautin innan denna så jag undviker upprepning.

Kartområdet jag jobbar med heter Cap de Formentor och ligger på Mallorcas nordöstra spets. En fantastisk natur och populärt mål för cykelturen.

cap-de-formentor

Det finns två alternativ till hur man använder outputen som kommer ut ur Karttapullautin

a) Det enkla sättet med bilder

Vill man göra det enkelt för sig så använder man bara de bilder som Karttapullautin genererar. Då kan man tex lägga in alla filer som heter *depr.png som bakgrundsbilder till sin karta. Då får man med vegetation, höjdkurvor, branter, vatten om man bett karttapullautin lägga med det. Det tar bara ett par minuter och är ofta det första jag gjort när jag genererat en ny karta för att se ungefär hur resultatet blev. Men det är sällan det jag använder för en färdig karta.

b) Det mer flexibla, snyggare, men lite krångligare sättet

Vill man kunna editera något, och styra hur det ser ut mer så vill man importera höjdkurvor, vegetation etc i vektorformat. Då blir tex varje höjdkurva ett eget objekt, som man kan ändra på.

Ibland har jag lagt in stigar, vägar, hus etc med hjälp av antingen openstreetmap.org-data, terrängkartan eller fastighetskartan om jag har tillgång till det i Sverige, ibland tar jag kurvorna först. Enligt 12stegsprogrammet så gör jag kurvorna först, sen planbild.

I detta fallet tar vi en karta på Mallorca som arbetsexempel. Där har jag börjat ta fram en karta med hjälp av openstreetmap.org. Nu skall vi lägga in det som kommer från Kartapullautin.

Vill du testa i mindre format så kan du ta filerna som kommer från en ruta, tror du att du gör rätt direkt så använder du merged-filerna. Det är det du vill göra för ett helt kartprojekt så jag utgår från det.

Min utgångspunkt är alltså att jag har ett antal sammanslagna dxf-filer i karttapullautin-mappen.

1. Gör om grundfilen till rätt koordinatsystem

I OCAD börjar jag med att öppna min grundfil.

Oavsett vilket så transformerar jag nu kartan i OCAD till det format som laserdatan kommer i. För Mallorca där jag gjort mina första tester är koordinatsystemet för laserdatan UTM / ETRS89 – 31N  eller EPSG:25831. Man ändrar det i menyn

Karta >> Transformera >> Byt referenssystem

För exemplet i 12-stegsprogrammet har vi redan från början skapat en mallkarta i Sweref 99 TM, som är det lantmäteriets data kommer i.

2. Sedan är det klart för att importera.

Jag börjar med höjdkurvorna. I menyn

Arkiv >> Import

väljer jag filen ”merged_contours.dxf”. Använd befintlig förskjutning vid importen. Efter importen kan det se ut så här där alla okända objekt som inte är omgjorda till karttecken är röda:

s2

I artikeln om openstreetmap har jag skrivit hur man kan omvandla flera lager samtidigt. Det är smidigt. Man kan även göra det via funktionen

Välj >> Objekt via symboler >> Alla objekt i lager

s3.PNG

Men jag kör istället på i funktionen under

Kartor >> Konvertera importerade lager till symboler

Men först importerar vi även branter mm.

Gör om importen enligt ovan men nu med filerna:

merged_c2.dxf – paserbara branter
merged_c3.dxf – opasserbara branter
merged_dotknolls.dxf – punkthöjder och u-gropar

Branterna kommer inte ut som enkla raka symboler utan som en stor mängd småstreck. Så de filerna tenderar att bli väldigt stora om man har ett kuperat område…

3. Konvertera importerade lagren

Ett av lagren som blir importerade är gropar. För att skilja dem från vanliga höjdkurvor skapar jag ett eget karttecken som är en kopia av höjdkurvor men med lila färg istället. Detta karttecken finns redan med i min mallfil för OCAD.

Gå sedan in i funktionen ”Konvertera importerade lager till symboler” och välj rätt symbol för det som är importerat. Branter väljer man varianten utan taggar då det annars ser konstigt ut med de många små små branterna med taggar.

s3.5

4. Vegetation

Här finns också alternativ a) och b) enligt ovan. Har allt gått bra med mergen så har du en sammanslagen fil med vegetationsfärgerna gult och grönt. Det enklaste är att bara lägga in den som bakgrundsbild. Det går snabbt och blir bra. Men vill du editera fälten något så behöver man lägga in dem som shapefiler. Det kan gå genom att man omvandlar bildfilen till shapefiler – vektorformat, som man sedan kan importera. I detta fallet är det en karta som jag inte kommer editera så då tar jag bara och lägger in som bakgrundsbild. Den finns som .png och .jpg med kompleterande world-filer som talar om georefereringen, så den skall glida in på rätt plats bakom kartan om du skött koordinatsystemen ordentligt 😉

Sådär, nu börjar det se ut som en riktig karta. Lite mer kuperat än hemmavid kanske…

s4

6 svar på ”Att lägga in Kartappullautin-output i en karta”

Bra sida det här. Kul.
En fråga. Jag får inte ut några dxf-filer, varken när jag kör batch eller en laz-fil. Bara png och pgw. Har du någon idé? Hittar ingen inställning i ini-filen som styr detta?

Gilla

Tack för utförliga och lätta instruktioner. Jag undrar om du vet funktionen att ändra olika lager i tex dotknolls.dxf, dvs skilja på gropar och punkthöjder i OOM? Hittar inte den funktionen där.

Gilla

Använd Visa -> Tagredigeraren (ctrl + shift + 6) för att ta se ett objekts taggar. Använd Redigera -> Hitta… för att söka efter taggar. Dotknolls-filen har nyckeln ”Layer” och värdena ”udepression” för gropar och ”dotknoll” för höjder. För att markera alla gropar skriver du alltså in ‘ Layer = ”udepression” ‘ i sökrutan eller använder Avancerad sökning för att skriva in nyckel och värde var för sig.

Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s