Kategorier
Kartritning

Laserdata (LIDAR) över Spanien

Spanien har släppt mycket olika kartrelaterad data fri, tex LIDAR-data över vad jag tror är hela landet. Min Spanska är högst bristfällig (ungefär så bra som jag kan översätta med hjälp av google-translate…) Men jag lyckades ändå navigera mig fram på deras sida för att ladda ner data. Nu när jag skriver denna artikel ser jag det bekanta ordet ”Welcome” uppe till höger, och när jag klickar på det så blir siten på engelska. Lite enklare, men inte lika spännande…

Den sidan man hittar data på är http://centrodedescargas.cnig.es/CentroDescargas/index.jsp

spansk-lidar.PNG

I menyn överst på sidan hittar man ”Buscar”. Här zoomar man in på den del av Spanien man vill ha data över. Väljer område med tex polygonverktyget.

sökområde.PNG

På Mallorca där jag gjort mina första tester är koordinatsystemet för laserdatan UTM / ETRS89 – 31N  eller EPSG:25831.

På sidan går det även att ladda ner karta i vektordataformat. Dessa filer går att ladda in i tex qgis, men jag blir inte klok på hur olika tecken är kategoriserade så det får bli ett kommande projekt att förstå sig på dessa.

I fallet med laserdata scrollar man ner till ”Digital Elevation Models”. Klicka på underrubriken LIDAR och så listas till höger de filer man vill ladda ner.

Är det ett litet område så laddar man enklast ner fil för fil. Är det ett stort område så kan man ”add to your cart” – enklast med ett plus över downloadlänkarna som lägger till alla till sin shoppingcart.

Gå sedan till din shoppingcart och följ instruktionerna för att ladda ner. De har en liten java-app som laddas ner till din dator och som sköter nedladdningen.

En av de roligaste effekterna av att jobba med laserdata i ett annat land är tex att vågorna utanför Mallorca kan tolkas av Karttapullautin som höjder. Så havet blir väldigt snyggt på dessa kartor 😉

pnoa_2014_bal_504-4420_ort-cla-rgb.laz_depr
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s