Kategorier
Kartritning

Datorprogram jag använder för kartritning och autogenerering

För att rita kartorna har jag främst använt Open Orientering Mapper. Bra gratisprogram för att rita kartor. Finns till både Mac och Windows vilket en Mac-användare som jag gillar. Det är enkelt att använda och kan det mesta. I senare versionerna finns även stöd för import av shape, och dxf-filer. Vilket underlättar arbetet med kartdata från olika datorkällor.

Jag har även tidigare använt demoversioner av OCAD för att jobba med importeringen av höjdkurvor och fastighetskartan. Man kan sedan fortsätta jobba med kartan i OOM när demo-versionen går ut. 😉 I vår har sonen och jag dragit igång ett projekt med att rita skolkartor och då har OCAD 12 införskaffats. Så nu är det mitt huvudsakliga verktyg för att färdigställa kartorna. Jag saknar dock ett bra användarforum för OCAD där man kan dela och få tips och trix. OCAD har gjort en del instruktionsfilmer, tex några fokuserade på framställning av sprintkartor som hjälpte oss att komma igång. Dessa finns på OCAD:s youtube-kanal.

Kartapullautin är det verktyg jag använt för att göra om laserdata till tex höjdkurvor, punkthöjder, vegetation, branter mm.

Polygonize, ett litet program från Joakim Svensk som gör om bilderna med gult och grönt som kommer ut som vegetations-bilder från Kartapullautin till vektorfiler som kan importeras i OCAD och göras till karttecken. Detta är bra om man vill editera gult/grönt på kartan eller senare göra om kartfilen till Catching Features-karta vilket yngsta barnet bad om för skogen vid vårt hus.

OL-laser, kan göra många saker. Jag använder det just nu för att hålla reda på vilka laserfiler som täcker vilket område. Jag har även precis börjat lära mig hur jag kan göra branter med hjälp av OL-laser och hoppas att det kan hjälpa mig leverera enklare, snyggare filer med branter. Karttapullautin renderar så många objekt i brant-filerna så det blir svårjobbat.

LASTools, en svit av program som man kan använda för att omvandla och behandla laserfiler. Jag använder det bland annat för att göra mindre kvadrater av laserfilerna innan jag kör det genom karttapullautin. Man kan även komprimera .las-filer till formatet .laz som tar mycket mindre plats med hjälp av LASzip som samma person/företag har utvecklat . [Tillagt 2017-06-10]

QGIS, ett gratisverktyg som jag använder för att behandla olika geo-datafiler i. Tex kan jag ta in dxf-filer och välja ut vilka jag vill ha kvar för import till OCAD. Jag kan jämföra olika lager och på så sätt bygga nya lager att importera in i OCAD. Ett exempel är hur jag genererar tomtmark med hjälp av QGIS.

Map Puzzle använder jag för att ladda ner georefererade kartor från nätet. Tex kan man ladda ner Bings eller Googles satellitbilder i batch-mode över områden man karterar. Det har jag använt när jag försöker plocka ut klippor/berg i dagen på områden jag ritat.

Photoshop, för att manuellt separera berg i dagen/klippor från satellitbilderna. Borde funka i GIMP också om man vill ha ett gratisverktyg. Photoshop har i ett paket från Adobe tillsammans med deras Lightroom. Så då är det bara att utnyttja.

Avenza Maps – app för iPhone eller Android där man kan få med sina kartor på telefonen och få en markör som visar med hjälp av GPSen i telefon/platta var på kartan man befinner sig. Bra för att kolla sin karta och se var man skall kompletera. Hur jag använder den finns beskrivet i en egen post.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s